Henrik Lindebjerg Møller

Henrik Lindebjerg Møller

Blockchains, cryptocurrencies and investments. CIO and Co-Founder at WeDoCrypto

For at forstå bitcoin kursen i 2018 og dens generelle prisudsving spoler vi tiden tilbage til d. 2. november 2017. Her rammer bitcoin 7.000$ for første gang og 7 dobler sin værdi alene i det år. Dette medførte positiv medieomtale og yderligere kapital til markedet, som fik prisen op på godt 20.000$ i slut december, hvorefter prisen faldt drastisk. Faldet skyldes primært den traditionelle finansverdens reaktion og de skatte- og lovmæssige udfordringer, som tilspidsede sig.

bitcoin kurs

Lad os kigge nærmere på de implicerede parter for at forstå, hvad der driver disse store prisudsving.

FOMO: Fear Of Missing Out

FOMO var især med til at drive bitcoin kursen op tilbage i 2017. Prisen steg hurtigt på kort tid, og det bemærkede folk, som købte mere og spekulere i de fremtidige gevinster til prisen nåede et boble-lignende niveau, og FUD (fear, uncertainty og doubt) fik prisen til at briste. FUD opstod i kølvandet af regeringernes usikkerhed og påvirkninger fra den traditionelle finansverden.

bitcoin pris

Nogen mener, at bitcoins eksistens udelukkende er FOMO, bl.a. Warren Buffet, som ifølge MarketWatch udtaler:

"You can't value bitcoin, because it's not a value-producing asset"

Tidligere i 2014, da bitcoin kursen var lav, udtalte han:

"Stay away from it. It's a mirage, basically,” og han tilføjer, “The idea that it has some huge intrinsic value is just a joke, in my view."

Om bitcoin kursen udelukkende bygger på FOMO, er ens egen vurderingssag, men det havde bestemt været profitabelt at købe bitcoin i 2014.

FUD og FOMO forklaret

Regeringernes usikkerhed

Regeringerne i den vestlige verden har ikke bremset udviklingen men udfordres af, hvordan markedet skal reguleres såsom beskatning, insiderhandel og forhindring af kursmanipulationer, som man kender det fra det traditionelle aktiemarked. Her i Danmark har man fx ikke en decideret skattepolitik, som kryptovaluta falder ind under.

Flere Krypto-børser har været under mistanke for insiderhandel og kursmanipulation, bl.a. BitFinex. Der blev dog ikke fundet grundlag for en sigtelse, men det bringer medieopmærksomhed, og bitcoin kursen påvirkes negativt.

I USA har The Justice Department netop åbnet en undersøgelse af, hvorvidt handlende manipulerer prisen på Bitcoin og andre kryptovalutaer.

Kigger man mod Asien, har Kina blokeret alt adgang til internationale børser som handler med kryptovaluta. Når en stormagt som Kina tager et sådan drastisk skridt, så påvirkes markedet negativt. Kigger man mod Japan, så har de fra start fungeret som flagskib og omfavner alt dét, som kryptovaluta og blockchain bringer. I Japan kan man betale med bitcoin i butikker, restauranter - stort set alle steder, som vi kender det med MobilePay herhjemme. Og flere og flere lande tillader bitcoin eller en anden kryptovaluta, som betalingsmiddel. Selv herhjemme ser man de første tiltag; ishockeyklubben i Rungsted har en spiller aflønnet i bitcoin.

Fælles for ovenstående er, at der skal flere gode nyheder til at få prisen til at stige, end der skal dårlige til at få den til at falde.

Shopping med bitcoin i Japan

Finansverdenens reaktion

I slut 2017 følte flere banker sig truet og stod helt overordnet med to muligheder; få bremset udviklingen eller adopter kryptovaluta. De fleste banker ønskede at bremse udviklingen, men teknologien forhindrer en decideret nedlukning, da den lever på blockchainen. Derfor forsøgte flere med blokering af FIAT (traditionelle valutaer som den danske krone) transaktioner til og fra krypto-børser, så kryptovaluta ikke kunne veksles og realiseres til fx amerikanske dollar (USD). Senest i marts 2018 blokerede Canadian Multinational Bank BMO krypto-relaterede transaktioner. Men blokering af FIAT transaktioner kræver konsensus i en bankverdenen, hvor der er banker og lande, som ser positivt på udviklingen og gerne agere som first movers i kryptos favør. Her skal man især kigge mod Japan, Australien, Mellemamerika, Sweitz og så småt Kina, som ellers har blokeret for handel med krypto. Ifølge Fortune handles der alene i Japan kryptovaluta af minimum 3,5 million mennesker i slutningen af marts i år.

Et andet forsøg fra banker og spekulanter (med hver sin dagsorden) var at påvirke markedet negativt via medier. Der blev bla. fremhævet at bitcoin bidrog til skattesvindel, hvidvaskning og som et middel til terrorfinansiering. Dette er forekommet, såvel som det også forekommer i den traditionelle økonomi - senest herhjemme hvor Putin-familien og den Russiske Efterretningstjenest brugte Danske Bank til hvidvaskning. Netflix dokumentaren Dirty Money giver desuden et godt indblik i korruptionen, grådigheden og kriminaliteten, som befinder sig i den traditionelle globale økonomi.

Dirty Money - Netflix

George Soros og Wall Street

I månederne oktober til slut december 2017, da bitcoin for alvor bliver omtalt i medier og har skabt et omdømme, som den almindelige borger kender til i en den ene eller anden grad, går det op for finansmænd som George Soros, at de enten går glip af profit, og/eller deres traditionelle virken er truet af noget ukontrollerbart.

Hvis en investor/spekulant som Soros ikke kan kontrollere den tekniske udvikling, så er alternativet at fungere som first mover og allokere institutionsmidler til dét, som disrupter hans traditionelle virken. Men en mand af den kaliber køber sig først ind, når prisen er lukrativ, og der kan profiteres mest muligt. Og mænd som Soros er bevidste om, hvad der drev prisen op også kan presse prisen ned. Derfor var de med til at puste til ilden og de kritiske nyheder i ultimo 2017 til primo 2018, som fik bitcoin kursen til at falde.

Under bitcoins styrt udtaler Soros, som Forbes citerer:

“Cryptocurrency is a misnomer and is a typical bubble, which is always based on some kind of misunderstanding”.

Den kommentar hjalp med at skubbe prisen ned i synergi med flere negative udtalelser fra veletablerede institutioner som J.P. Morgan (USA’s næststørste bank), der kaldte bitcoin et scam og pyramidespil. Dertil kom nyheder om forbud mod handel med kryptovaluta i asiatiske lande, flere nyheder, som med tiden viste sig ikke at være sande eller udtalelser, som blev fortrudt. J.P. Morgan har bla. fortrudt udtalelsen og anerkender efterfølgende bitcoin som en trussel mod deres forretning.

Dertil kom d. 17. december lanceringen af bitcoin futures kontrakter på CME, som er verdens største futures børs. Dette åbnede sluserne for spekulanter på bl.a. Wall Street, der nu legalt havde mulighed for at spekulere i bitcoins fald. Og kigger man på bitcoins markedskapitalisering, som i skrivende stund er 128.324.756.168$ vs Apple’s på 923.000.000.000$, så giver det en indikation om, hvor lille kryptomarkedet er i forhold til det traditionelle marked. Dermed er prisen lettere at manipulere, og alle tricks gælder på et ureguleret markedet.

Regeringernes usikkerhed og presset fra den etablerede finansverden fik bred mediedækning, og pressens magt resulterer i bitcoin kursen styrtdykker. D. 17. december 2017 topper bitcoin med all time high på rundt regnet 20.000$, 5 dage efter handles den til 11.000$, og 6. februar 2018 er den under 6.000$.

Bitcoin kursen kan påvirkes af institutionerne i 2018

Holdningerne til bitcoin og kryptovaluta er generelt langt fra hinanden, men det ser ud til, at der er færre, der anser det for at være en boble, og flere traditionelle investorer og børser som Nasdaq og CME Group gør det muligt at investere i futures på bitcoin (btc), litecoin (ltc) og stellar lumens (xlm). Det vil formentligt betyde, at markedskapitaliseringen vil stige, da institutioner og private midler har lettere adgang til markedet. Det betyder også, at markedet i fremtiden vil blive mere stabilt.

I følge Crypto Fund Research, er der allerede lanceret 61 nye kryptofonde i 5. måned 2018. Det er i et tempo, som kan overstige sidste års rekord på 130 kryptofonde.

Af de kryptofonde, der blev lanceret i 2018, er omkring to tredjedele hedgefonde eller investeringsfonde bygget på en token, der primært investerer i kryptovaluta. Den sidste tredjedel er venturekapitalfonde, som investerer i startup blockchain-virksomheder.

kryptofonde

I april 2018 vises desuden de første tegn på, at bla. Soros er tilfreds med bitcoins nye prisniveau. Ifølge Bloomberg modtog Adam Fisher, som er chef for Soros Fund Management, en intern godkendelse til handel med kryptovaluta. Han har endnu ikke aktiveret midlerne, siger Bloomberg og citerer folk, der er bekendt med sagen. Men det bevidner, at institutionelle penge i større grad kan være på vej ind på krypto-markedet, hvilket kan resultere i en ny FOMO trend også kaldet et bull run.

 

Spred ordet...

Scroll to top
Skip to content