Henrik Lindebjerg Møller

Henrik Lindebjerg Møller

Blockchains, cryptocurrencies and investments. CIO and Co-Founder at WeDoCrypto

Pludselig er blockchain et ord, som man støder på rigtig mange steder. Men hvad er blockchain? Teknologien blev opfundet i 2008 og var drivkraften bag bitcoin og kryptovaluta, som vi kender dem i dag. Blockchain bliver i dag brugt til alt fra ophavsretlig beskyttelse, forebyggelse af valgsnyd, optimering af offentlige processer, håndtering af ulandsbistand, opbevaring af værdi og traditionel handel.

 

hvad er blockchain

 

Blockchain er faktisk et ret simpelt koncept, selvom tingene hurtigt kan se komplicerede ud. Med det i tankerne er her et par forskellige måder at forstå blockchain fra enkle definitioner til metaforer.

Hvordan virker Blockchain?


Vi starter med en enkel forklaring af blockchain uden nogle metaforer eller sammenligninger. I kryptovalutaens sprog er en blok (block) i kæden (chain) en oversigt over transaktioner. Husk at en blockchain oftest skabes til et bestemt formål. En blok indeholder fx placeringen af ​​kryptovaluta, medicinske data eller ejerskabsrettigheder. Når hver blok er færdig/lukker, tilføjes den til kæden og skaber dermed en kæde af blokke - dermed betegnelsen blockchain.

Kryptovaluta er krypteret og for at behandle transaktioner på blockchainen, skal der løses komplicerede matematiske ligninger. Personer eller virksomheder der løser disse ligninger belønnes med kryptovaluta i en proces kaldet "mining".

Ejer du kryptovaluta, opbevares det i en såkaldt "wallet". Den giver dig i virkeligheden en privat nøgle kaldet en "privat key", som kan åbne placeringen for dine kryptovalutaer på blockchainen. Det er vigtigt, at nøglen opbevares sikkert, da der ikke er nogen måde hvor på, at du kan få kryptovaluta tilbage, hvis de bliver flyttet. Ejer du kryptovaluta, har du også en offentlig adresse, som er den, at andre kan sende kryptovaluta til dig på. Alt dette administreres via din wallet.

Alle transaktioner er synlige, da en given blockchain er offentligt tilgængelig. Det betyder for de fleste blockchains, at man kan se, hvor mange antal kryptovalutaer en adresse holder samt transaktionshistorikken. Vigtigt - det er ikke ensbetydende med, at man kan se, hvem der ejer adressen.

På bla. live.blockcypher.com kan du følge transaktioner for bitcoin, litecoin, dash og dogecoin.

Blockchain er som en offentlig logbog

Hvis du fx sender bitcoin til en ven, eller sælger den, er disse oplysninger offentligt tilgængelige på den givne blockchain. Andre deltagere kender muligvis ikke din identitet, men de ved præcis, hvor meget værdi der er blevet overført fra en person til en anden.

Mange ser blockchain som et alternativ til traditionel bankvirksomhed. I stedet for at have brug for en bank eller en anden institution til at verificere overførslen, kan du trygt bruge blockchainen og eliminere mellemmanden.

"Internettet af værdi"

Blockchain og dermed realiteten af den offentlige logbog kan beskrives som "internettet af værdi". Ideen er ret simpel: internettet gjorde det muligt frit at distribuere data online, blockchain gør det samme for pengene.

I stedet for at stole på aviser, tv og radio (som hovedsageligt styres af store virksomheder), giver internettet alle en stemme - på godt og ondt. Blockchain og kryptovaluta gør det lige så nemt at overføre penge over hele verden ved at omgå traditionelle mellemmænd som banker og endda regeringer.

Blockchain er som en række af pengeskabe

En begavet bruger af Bitcoin Talk, som er et online forum for kryptovaluta, bekriver blockchain med denne metafor:

Forestil dig et stort rum med række pengeskabe. Hvert pengeskab har et nummer på sig, som identificerer det enkle skab. Hvert pengeskab har en luge, hvor folk kan ligge penge ned i. Alle pengeskabene er lavet af panserglas, så alle kan se, hvor meget der er i hvert skab, og alle kan putte penge i hvert skab. Når du åbner en bitcoin konto, så får du et tomt pengeskab med nøgle dertil. Du noterer hvilket nummer dit pengeskab har, og når folk vil sende dig penge, så giver du dem nummeret til dit pengeskab.

Blockchain er en distribueret database

Forestil dig et regneark der kopieres tusindvis af gange på tværs af et netværk af computere. Derefter forestil dig at dette netværk er designet til regelmæssigt at opdatere dette regneark - så har du en grundlæggende forståelse af et blockchain.

Oplysningerne i et blockchain eksisterer som en fælles og kontinuerligt afstemt database, der opretholdes af fælleskabet. Det betyder, at blockchain-databasen ikke lagres et enkelt sted. Dermed er de optegnelser, som den holder offentlige og let verificerbare. Der findes ingen centraliseret version af disse oplysninger, som hackere kan ødelægge, da blockchainen er hosted af millioner af computere på samme tid, og dens data er tilgængelig for alle.

Blockchain løser problemet med manipulation

Vitalik Buterin, inventor of Ethereum

Vitalik Buterin (grundlægger af Ethereum) beskriver blockchain således:

“Blockchain solves the problem of manipulation. When I speak about it in the West, people say they trust Google, Facebook, or their banks. But the rest of the world doesn’t trust organizations and corporations that much — I mean Africa, India, the Eastern Europe, or Russia. It’s not about the places where people are really rich. Blockchain’s opportunities are the highest in the countries that haven’t reached that level yet.”

Blockchain-netværket lever i en konsensus, som automatisk kontrollerer sig selv indenfor et bestemt tidsinterval, hvor nye blokke lukkes. Det er et slags selvreviderende økosystem, som afstemmer netværket ved hver transaktion. Hver gruppe af disse transaktioner betegnes som en "blok". Blokken lukker ved udgangen af blockchainens tidsinterval, og opdaterer blockchainen med de nye oplysninger.

Man kan ikke ødelægge data på blockchainen ved at ændre en informationsenhed, da det vil kræve store mængder computerkraft, som skal kunne tilsidesætte hele netværket. I teorien kan det lade sig gøre - i praksis er det højst usandsynligt.

Spred ordet...

Scroll to top
Skip to content