Henrik Lindebjerg Møller

Henrik Lindebjerg Møller

Blockchains, cryptocurrencies and investments. CIO and Co-Founder at WeDoCrypto

Bitcoin er en digital valuta, som gør det muligt at sende betalinger mellem brugere uden at passere gennem en central myndighed, såsom en bank eller betalingsgateway. Bitcoin var det første eksempel på, hvad vi i dag kalder kryptovaluta, som er en voksende aktiv klasse.

Den udskrives ikke som dollars eller euro, men produceres af miners over hele verden, som generer bitcoins og verificere transaktioner i takt med efterspørgslen.

 

Hvem skabte bitcoin?

hvad er bitcoin

Ingen ved det med sikkerhed, men man mener, at en softwareudvikler ved navn Satoshi Nakamoto i 2008 lækkede sin ‘opskrift’ på bitcoin i et online-forum. Hans vision var et elektronisk betalingssystem baseret på matematisk bevis. Tanken bag Bitcoin var et udvekslings-middel, der kunne overføres elektronisk på en sikker, verificerbar og uforanderlig måde og samtidig være uafhængig af enhver central myndighed.

Ingen ved stadig hvem Satoshi Nakamoto virkelig er.

På hvilke måde adskiller bitcoin sig fra traditionelle valutaer?

Bitcoin kan bruges til at betale for ting elektronisk ligesom de konventionelle danske kroner, dollars eller euro., hvis begge parter er villige. I den forstand er det som konventionelle dollars, euro eller yen, som også handles digitalt.

Men bitcoins vigtigste karakteristika, og det der gør den anderledes end konventionelle penge er, at den er decentraliseret. Ingen enkelt institution kontrollerer bitcoin-netværket. Det betyder, at der en ingen bank eller anden mellemmand til at holde dine penge  – de er istedet lagret sikkert i blockchain-netværket. Dermed kan du modtage eller sende penge direkte til modtageren, når du handler, donerer til velgørenhed eller deler regningen på restauranten.

Decentralisering

Bitcoins vigtigste karakteristika er, at det er decentraliseret. Ingen enkelt institution kontrollerer bitcoin-netværket. Den opretholdes af en gruppe frivillige deltagere, og drives af et åbent netværk af dedikerede computere spredt rundt om i verden. Dette tiltrækker enkeltpersoner og grupper, der er bekymret over den kontrol, som banker eller offentlige institutioner har over deres penge og magten gives dermed tilbage til den enkelte person.

Bitcoin løser det dobbelte forbrugsproblem i elektroniske valutaer (hvor digitale aktiver nemt kan kopieres og genbruges) gennem en genial kombination af kryptografi og økonomiske incitamenter. I elektroniske fiat-valutaer er denne funktion opfyldt af banker, hvilket giver dem kontrol over det traditionelle system. Med bitcoin opretholdes transaktionernes integritet af et distribueret og åbent netværk.

Begrænset udbud

Fiat-valutaer (dollar, euro, yen osv.) har ubegrænset udbud - centralbanker kan udstede så mange, som de vil og kan forsøge at manipulere en valutas værdi i forhold til andre. Indehavere af valutaen (og især borgere med et lille alternativ) bærer omkostningerne.

Bitcoin på den anden side styrer forsyningen med dens underliggende algoritme. Et lille antal nye bitcoins produceres hver time og vil fortsætte med at gøre det med en aftagende hastighed indtil, at der er opnået maksimalt 21 millioner bitcoins. Dette gør bitcoin mere attraktivt som et aktiv - i teorien, hvis efterspørgslen vokser og forsyningen forbliver den samme, vil værdien stige.

Pseudonymitet

Mens afsendere af traditionelle elektroniske betalinger normalt identificeres (til verifikationsformål og for at overholde hvidvaskning af penge og anden lovgivning), arbejder bitcoinsbrugere i teori i semi-anonymitet. Da der ikke er nogen central "validator", behøver brugerne ikke at identificere sig selv, når de sender bitcoin til en anden bruger. Når en transaktionsanmodning er indsendt, kontrollerer protokollen alle tidligere transaktioner for at bekræfte, at afsenderen har det nødvendige antal bitcoin samt autoriteten til at sende dem. Systemet behøver ikke at kende hans eller hendes identitet.

De fleste kryptovaluta-børser og brokere som sælger og håndterer bitcoin er lovpligtige til at udføre identitetstjek på deres kunder før, at de får lov til at købe eller sælge. Dette betyder, at brugen af ​​bitcoin kan spores, da netværket er gennemsigtigt, er fremdriften for en bestemt transaktion synlig for alle.

Immutabilitet

Bitcoin-transaktioner kan ikke tilbageføres i modsætning til elektroniske fiat-transaktioner. Dette skyldes, at der ikke er nogen central "adjudicator", der kan sige "ok, returner pengene." Hvis en transaktion er optaget på netværket, og hvis mere end en time er gået, er det umuligt at ændre.

Selv om dette kan lyde utrygt, betyder det, at enhver transaktion på bitcoin-netværket ikke kan manipuleres.

Opdeling

Den mindste enhed af bitcoin hedder et satoshi. Det er hundrede millioner af bitcoin (0.00000001) - til nutidens priser, omkring hundrede cent. Dette kan muliggøre mikrotransaktioner, som traditionelle elektroniske penge ikke kan.

Så hvad er bitcoin?

Når du bliver spurgt eller spørg dig selv, hvad er bitcoin, håber jeg, at ovenstående har givet dig en bedre forståelse. Har du fået lyst til at investere selv i bitcoin eller andre interessante kryptovalutaer, kan du finde relevante links, som gør dig klogere her på forsiden. Hos WeDoCrypto investerer vi for egen regning, men tilbyder dig høj fast rente for hver en krone, som du låner vores selskab - læs mere her.

Spred ordet...

Scroll to top
Skip to content